Het Gevecht Bij Aarschot

1982

18 – 19 augustus 1914

Na de gevechten op de GETE en de DEMER trekt het Belgisch Leger zich terug op de linkerover van de DIJLE. Samen met elementen van de 3LD krijgt de 24ste Batterij van de Artilleriegroep 6de GemBde (A/6), onder bevel van Cdt VEREECKEN, de opdracht de toegangen ten noorden en ten oosten van AARSCHOT te verdedigen, teneinde de linkerflank van ons leger te beschermen.

De 24ste Batterij staat opgesteld ten zuiden van de stad met een waakrichting naar het noordoosten. Zij blijft de hele nacht op haar stelling. Om niet door de vijand verrast te worden , heeft de Batterij haar paarden en wagens gegroepeerd. En dat de vijand in de buurt is, merken de kanonniers aan de branden die de hele nacht woeden van oost naar west en de noordelijke hemel in een rode gloed zetten.

Bij dageraad vliegt een Duits vliegmachine – door de soldaten weldra “ TAUBE” gedoopt – over de stelling. Het duurt dan ook niet lang of de batterij ligt onder het artillerievuur van de Duitsers. Onze waarnemers slagen er niet in de mondingsvlam van de vijand te ontdekken en zo blijft zijn vuur dan ook onbeantwoord.

Cdt VEREECKEN krijgt geen enkel order en hij zoekt dan ook Maj VAN LANCKER, de commandant van de Artilleriegroep 9de GemBde (A/9) in zijn buurt, op. Deze batterijen zijn evenwel in volle strijd gewikkeld en de majoor vraagt om zijn aftocht te dekken. Ook nadien aan zijn lot overgelaten, besluit Cdt VEREECKEN het gevecht af te breken en zich terug te trekken langs NIEUWRODE. Het opgeëiste voertuig, dat de administratie en de bagage van de officieren vervoert, wordt door de Duitse Cavalerie aangevallen en buitgemaakt. De 24ste Batterij bereikt zonder verdere verliezen het dorp WEZEMAAL, waar ze haar Brigade terugvindt.

Het Operatieorder van 18 augustus 1914 om 19u30 beveelt de terugtrekking van het Belgisch Leger op de lijn NEERIJSE – LEUVEN – ROTSELAAR. De 2LD wordt vanaf middernacht teruggetrokken op de lijn WESPELAAR – ROTSELAAR – WEZEMAAL. De 5de GemBde moet deze aftocht dekken.

Voor de uitvoering van deze orders zal de 5de GemBde, samen met haar artilleriegroep (A/5 – Maj KESTENS) stelling nemen tussen ROTSELAAR en WERCHTER. De stelling biedt weinig dissimulatie en is zichtbaar vanaf de kerktoren van ROTSELAAR. Maar de omstandigheden laten geen andere keuze over. Twee Batterijen, de 20ste en de 21ste  Batterij en een sectie van de 19de Batterij vinden er plaats .

Om 12u30 opent de 20ste Batterij het vuur op vijandelijke infanterie die over de steenweg van AARSCHOT naar LEUVEN afzakt. Ook vijandelijke voertuigen ten zuidoosten van de WIJNGAARDBERG worden onder vuur genomen. Ook wordt vijandelijke artillerie ontdekt achter het kleine bos ten noorden van EECKT. Dit doel wordt door de 20ste en 21ste Batterij samen onder vuur genomen.

Om 14u00 komt het bevel tot terugtrekken over WAKKERZEEL; vijandelijke troepen bedreigen de linkerflank. Terwijl enkele granaatkartetsen neervallen, gaan de batterijen “ in bataille” en trekken zich terug. De 20ste Batterij is verplicht dwars door het vijandelijk vuur te galopperen: zij lijdt echter geen verliezen!

De vermoeide troepen van de 2LD trekken zich op 20 augustus 1914 terug binnen de vesting ANTWERPEN (PFA) en kantonneren in de buurt van LIER.