HET JAAR VAN DE C – BATTERIJ

Het nieuwe jaar 2003 kondigt zich al even druk aan als het vorige. In HELCHTEREN zal, na het ontbinden van de 68 Cie GEVECHTSGENIE, een reorganisatie nodig zijn. Daarbij moet  personeel uit deze compagnie en uit REFORBEL, die muteren naar 2A, worden opgevangen en geïntegreerd. In BRASSCHAAT moet de C-Batterij haar opleiding op de nieuwe mortieren 120mm verder zetten. Dit moet leiden tot enkele schietperiodes in de tweede helft van het jaar. Het zal dus aan deze batterij zijn om zich in het jaar 2003 te manifesteren.

Midden 2003 is de bevelsoverdracht gepland en daarna volgt de voorbereiding op een kamp- en schietperiode in ENGELAND. Tenslotte blijft ook nog steeds de mogelijkheid open om aangeduid te worden voor deelname aan IFAS in AFGHANISTAN of BELUK0S in KOSOVO.

Zoals reeds gezegd zal 2003 ontegensprekelijk het jaar van de C- Batterij worden. Deze (jonge) batterij, die verblijft in het Kwartier WEST te BRASSCHAAT, zal haar opleiding op de mortieren 120mm RL op een prachtige wijze voltooien en schitteren tijdens meerdere schietperiodes. De batterij zal ook de SPORTTROFEE 2A in de wacht slepen en een deel van haar personeel zal in de laatste weken van dit jaar deelnemen aan een gratis “uitstapje” naar BENIN in West-Afrika.

Maar, zoals elk jaar, begint ook 2003 met enkele nieuwjaarsrecepties. In LIER heeft de receptie op 5 januari 2003 voor de eerste maal plaats in openlucht plaats, waarop iedereen welkom is. Er zijn eet- en drankkraampjes opgesteld en de burgemeester spreekt de Lierenaren toe vanaf de pui van het stadhuis.

Bij de SCHOOLBOND in LIER vieren zij op 12 januari 2003; bij het Dienstencentrum “’T WEYERKE” op 15 januari 2003 en bij 2A zelf, in de feestzaal van het kwartier, op 17 januari 2003. Niemand kan die dag vermoeden dat het de laatste nieuwjaarsreceptie bij 2A zal zijn. Einde oktober 2003 immers, zal de Minister van Defensie ingrijpende beperkingen opleggen bij het organiseren van PR-activiteiten. Maar daarvan is in de toespraak van LtKol SBH KEPPENS nog niets te merken. Integendeel… Met enige humor gaat hij in op de komst van het “borelingske”: de C – Batterij, die ondertussen perfect geïntegreerd is. Hij kijkt met trots terug op de prestaties van de C- Compagnie tijdens BELUROKOS 10 in de rumoerige provincie KOSOVO. Tenslotte waarschuwt hij ook voor de uitdagingen die in het nieuwe jaar op 2A toekomen.

In de periode van 16 januari tot 21 maart 2003 nemen meerdere detachementen van 2A, om beurt, deel aan de bewaking van de kade 1241 en 420 in de haven van ANTWERPEN. Deze bewaking kadert in de “HOST NATION SUPPORT” ten voordele van het US-Leger, dat, via deze haven, militair materieel uit DUITSLAND verscheept naar IRAK en AFGHANISTAN. Ook in april en december 2003 gaan nog enkele opdrachten van die aard door.

Tijdens de militaire veldloopkampioenschappen op 22 januari 2003 te SCHAFFEN behaalt 2A een verdienstelijke DERDE plaats op 20 deelnemende ploegen. En ook de dames van 2A weten zich te onderscheiden: zij eindigen nog mooi ZESDE op 13!

Op 7 februari 2003 richt 2A zijn jaarlijkse oriëntatieloop in. Er zijn niet minder dan 490 deelnemers.

Dat 2A een sportief Regiment is, bewijzen ook de de deelneming en de resultaten in tal van andere sportevenementen zoals de veteranencross in GROBBENDONCK op 20 februari 2003 of in meerdere lokale oriëntatie- en andere veldlopen. In de cross “ TROFEE FANNY HOFKENS” te IEPER op 19 februari 2003 eindigt de ploeg van 2A verdienstelijk VIERDE.

Maar het Regiment krijgt soms ook heel onverwachte en eigenaardige “katten te geselen”. Op 31 januari 2003 dolen in BRUSSEL een dertigtal Afghaanse vluchtelingen rond in de sneeuwstorm. Verkleumd en hulpeloos als ze zijn, worden zij opgepakt en tijdelijk overgebracht naar de kazerne van HELCHTEREN. Zij krijgen er opvang, een veldbed om op te rusten, eten en vooral een warme douche. Na het weekeinde worden de ongewone gasten overgebracht naar een vast asielcentrum.

Een detachement van 2A levert de wacht aan de Koninklijke Paleizen te LAKEN en BRUSSEL van 12 tot 26 februari 2003. Ook voor deze opdracht ontvangt 2A de gelukwensen vanwege de chef van het Militair Huis van de Koning. Of wat dacht U?….

Ondertussen genieten, op 21 februari 2003, in de feestzaal van het kwartier  HELCHTEREN, 120 genodigden van een overheerlijke gastronomische maaltijd.

Overigens is dit culinair festijn daarmee aan zijn laatste uitgave toe. De reeds aangehaalde restricties op PR-gebied en de ongunstige kosten-baten analyse zullen het een stille dood doen sterven. Maar dat laat niemand die avond aan zijn hart komen…. Integendeel!

Het wintert en in de Alpen ligt volop sneeuw. Dus reizen van 25 februari tot 4 maart 2003 een 25-tal 2A-ers naar het Oostenrijkse ANDERMATT voor een ADVENTUROUS TRAINING TOURSKI. Zij worden van 4 tot 11 maart 2003 opgevolgd door ACHT langlaufers, die naar het Duitse SONTHOFEN rijden voor een stage “ LANGLAUFEN”.

Voor de C-Batterij slaat evenwel het uur van de waarheid. De “ IJSBEREN” gaan naar ELSENBORN van 10 tot 14 maart 2003 voor een kamp- en schietperiode. Zij voeren er de  eerste schietoefeningen met de mortieren 120mm uit. De schoten vallen zeer goed en de ganse periode is eigenlijk een ware voltreffer. Op 13 maart 2003 komen de LCC, LtGen VAN REMOORTER en de Brigadecommandant, Kol SBH DE VOS, zich overtuigen van de opleiding en haar resultaten. Zij zien dat de C goed bezig is…

Sinds 2A in 1986 neerstreek in HELCHTEREN heeft het Regiment altijd goede contacten onderhouden met de garnizoensgemeente en met de plaatselijke scholen en verenigingen. Jaarlijks maken deze instellingen dan ook dankbaar gebruik van de accommodaties en de hulp van 2A. Zo ook op 14 maart 2003 wanneer de gemeentelijke basisschool “ DE GRIFFEL” een sportieve namiddag beleeft in de kazerne. Andere gasten zijn o.m. het T.I. SINT JANSBERG uit MAASEIK ( 1 tot 4 april 2003); de lagere school “ DE BIEKORF” uit HELCHTEREN ( 22 april 2003) en de Middelbare school “ REGINA MUNDI” uit GENK  (24 april 2003).

En dat men steeds beroep kan doen op mensen van 2A ondervinden ook Z.K.H. Prins LAURENT en zijn verloofde CLAIRE. Voor hun huwelijk op 12 april 2003 te BRUSSEL leveren Brig Peter DE RIDDER en 1Sdt Olivier DE SCHRIJVER een helpende hand.

En ook op menselijk vlak is niets 2A vreemd. Na de hulp aan Yannick AGA, het zoontje van CLC Guy AGA, met hersentumor, steunt het Regiment ook Nele HAULAIN, dochtertje van CLC Phil HAULAIN, bij haar therapie voor de behandeling van beendermergleukemie. Beide kinderen geraken genezen van hun aandoening.

Op 25 april 2003 wordt de jaarlijkse CROSS 2A gelopen. 385 lopers uit 20 verschillende eenheden  lopen het 7,5 Km lange parcours van start tot finish uit.

Van 2 mei tot 23 mei 2003 neemt het Regiment deel aan de kampperiode van de 1 MecBde te BERGEN-HOHNE (D). Er wordt geoefend en geschoten met de mortieren 120mm en met de houwitsers M109A2. De A- en de B Batterij worden er onderworpen aan een evaluatietest. Het wordt een echte nek-aan-nek race, die uiteindelijk wordt gewonnen door de A-Batterij met 90 %. Ook de C-Batterij ondergaat een evaluatietest: de batterij bewijst dat haar omscholing op mortieren 120mm volkomen geslaagd is. De Brigade weet nu dat zij op de vuursteun van haar artilleristen kan rekenen.

C-Bij Mortieren
C-Bij Mortieren

Tijdens deze kampperiode is, op 11 mei 2003, een afgevaardigde van 2A aanwezig op de vaderlandse plechtigheid te LIER naar aanleiding van de herdenking van het einde van Wereldoorlog II.

Op 28 mei 2003 neemt 2A met VIJF ploegen, waaronder één damesploeg, deel aan de “CHALLENGE ETIENNE GAILLY” te LEOPOLDSBURG.

Op 1 juni 2003 wordt de 68e Compagnie GEVECHTSGENIE, die sinds 1991 het kwartier HELCHTEREN met 2A deelt, ontbonden. De opdrachten van deze compagnie worden overgenomen door het 11e Bataljon Genie in BURCHT. Een aantal militairen van de compagnie muteren naar de nieuwe thuishaven, maar een groot deel vindt een nieuwe stek in de streek, o.a. in  LEOPOLDSBURG en ZUTENDAAL. Er zijn ook verschillende “Geniakken” die hun zwarte muts ruilen voor een koningsblauwe en muteren naar 2A.

Het wordt dus een beetje ruimer in het kwartier en de cel INFRA maakt daar gebruik van om enkele herschikkingen door te voeren in de bezetting van de blokken. Vooral voor de “living ins” wordt zwaar geïnvesteerd o.m. in nieuw meubilair. Maar ook de sectie “WELL BEING”  (vroeger SCV) en de traditiezaal van 2A met zijn kostbaar “HISTORISCH ARCHIEF” krijgen een nieuw onderkomen in blok B12.

Op 4 juni 2003 wordt in LEOPOLDSBURG de “ SCHIETSTANDENLOOP” gelopen. Het is een halve marathon van 21 Km over geaccidenteerd terrein. 2A neemt deel met een ploeg van 13 man. Het beste resultaat is voor 1Sdt Joeri VINCK. (1.428 Ptn)

Op 5 juni 2003 is er een speciale parade voor 2A in het kwartier HELCHTEREN. Tijdens deze plechtigheid worden de nieuwe artilleristen verwelkomd. Een aantal militairen krijgen medailles uit de Nationale Orden of voor anciënniteit opgespeld. Met een kort defilé wordt de plechtigheid besloten.

Op 15 juni 2003 organiseert 2A de achttiende “ OPEN DEURDAG” van het kwartier HELCHTEREN. Na het vertrek van de 68e Cie GEVECHTSGENIE, moet 2A nu zelf de ganse zaak dragen, maar gelukkig steekt ook de C-Batterij uit BRASSCHAAT een handje toe.

Er zijn opnieuw talrijke attracties, waaronder een statische tentoonstelling van materieel, rondritten met voertuigen, demonstraties allerhande en zelfs een heuse “dead ride” Nieuw zijn de “ BOB-Bus” en de tuimelwagen van de Federale politie. De jeugd kan zich uitleven in de verschillende proeven voor het “JEUGDBREVET” en voor de liefhebbers is er een echt gevecht met “ paint-ball”

In de namiddag zorgt de “ RADIO CONTACT ROAD SHOW” voor de muzikale noot met verschillende bekende en minder bekende artiesten. Op de zonovergoten terrasjes is het drummen voor een plaatsje om een koele verfrissing of een lekker hapje. Als op het einde van de dag de poorten weer terug dicht gaan, zijn een kleine 5000 personen de ingang gepasseerd. Een waar succes….

Zoals elk jaar wordt de opbrengst van deze kazernehappening besteed aan goede doelen: het dienstencentrum “’T WEYERKE” uit HEUSDEN-ZOLDER en een sociaal project in LIER.

Van goede doelen gesproken: een delegatie van 2A loopt op zaterdag 22 juni 2003 mee in de “PALLIETERJOGGING” te LIER. Eerst begeleiden zij de jongerencross en nadien lopen zij nog wat kilometers mee met de veteranen. Deze cross door de straten van de stad en langs de vesten is één van de onderdelen van “ LIER KERMIS”, een driedaags stadsfeest voor jong en oud. Ondanks de “ bijna ondraaglijke hitte” nemen nog 850 lopers deel aan de “Kinderloop” en de jogging. Het is tevens het officieuze afscheid van Lt Kol SBH KEPPENS aan LIER. Enkele dagen later zal hij op de Lierse Grote Markt het bevel over 2A overdragen aan zijn opvolger.

Maar eerst blijven we nog in de sfeer van de open deurdagen. In het kader van de “OPENDEURDAG LEGERBASIS LEOPOLDSBURG” worden vanaf 23 juni 2003 niet minder dan 18.000 schoolkinderen ontvangen om gedurende enkele uren soldaatje te spelen”. Ook 2A levert voor dit evenement personeel en materieel. Zo maken deze kinderen op een speelse wijze kennis met het leger en het soldatenleven. Voor de laatste-jaars worden zelfs heuse informatiezittingen gehouden over een loopbaan bij het Leger, want de Brigade kampt nog steeds met een personeelstekort van om en bij de 800 jobs.

Deze scholenweek wordt afgesloten op zondag 29 juni 2003 met de “OPENDEURDAG”. Niet minder dan 12.000 bezoekers overspoelen de verschillende kwartieren en “sites” in het “KAMP” om er de soldatensfeer op te snuiven.

29 juni 2003 opendeurdag
29 juni 2003 opendeurdag

In datzelfde weekend houdt ook het petekind van 2A zijn zomerfeest. Voor de 21ste keer worden de WEYERKESFEESTEN” ingericht op het domein van het Dienstencentrum aan de Domherenstraat in HEUSDEN-ZOLDER. Het Regiment levert voor dit evenement de nodige tenten en gaat deze ook opbouwen en afbreken. Een delegatie van 2A, onder leiding van de korpscommandant, is aanwezig op de gevarieerde namiddag, die op zondag vele honderden bezoekers lokt.

Op 2 juli 2003 is het dan zover. Onder een druilerige regen heeft op de Grote Markt in LIER de bevelsoverdracht plaats tussen LtKol SBH Pascal KEPPENS en zijn opvolger, LtKol SBH Peter HUBRECHT.

Terwijl de autoriteiten ontvangen worden op het stadhuis, nemen de troepen hun plaats in op de Grote Markt. De Muziekkapel van de Gidsen zorgt voor de muzikale omkadering en ook MODEST X, de fiere mascotte van 2A, stapt mee op in zijn geboortestad.

Nadat de autoriteiten zijn ontvangen voor de troepen, treden de roemrijke Standaard van 2A en het vaandel van het Duitse zusterregiment, PzAie Bn 55 uit HOMBERG aan. Na de troepenschouwing verwelkomt LtKol SBH KEPPENS de talrijke genodigden, waaronder heel wat oud-gedienden van 2A. Daarop volgt een kort bezinningsmoment door de Padre en worden verdienstelijke militairen gehuldigd. Tenslotte krijgen het Dienstencentrum “’T WEYERKE” en de RODE KRUIS afdeling LIER een cheque aangeboden met geld uit de opbrengst van de opendeurdag.

Na een laatste afscheidwoord schouwt LtKol SBH Pascal KEPPENS voor de laatste maal zijn manschappen. Daarna gaat de Brigadecommandant, Kol SBH DE VOS over tot de erkenning van LtKol SBH Peter HUBRECHT als 67ste korpscommandant van 2A.

Na het defilé, onder bevel van de nieuwe baas, volgt een receptie met “walking-dinner” in het stedelijk Cultuurcentrum DE MOL.

Nauwelijks een week later is de nieuwe chef  reeds opnieuw in de peterstad. Hij woont er op 11 juli 2003, samen met zijn echtgenote, het muzikaal programma bij ter gelegenheid van de “ GULDENSPORENVIERING” in de stedelijke Muziekacademie.

Een veertiental jongeren volgen van 14 tot 18 juli 2003 de JONGERENSTAGE” bij 2A in HELCHTEREN. Deze stages worden ingericht door Landsverdediging en richten zich tot tieners, die een week lang het militaire leven willen ondergaan. Het programma voorziet ondermeer veldoefeningen, bivak, drill, sport en schieten. Op het einde van de week zijn de deelnemers, weliswaar afgemat, maar zeer tevreden.

2A neemt met een detachement te voet en met zijn embleem deel aan het militair defilé op de NATIONALE FEESTDAG te BRUSSEL. Alhoewel ook een detachement rupsvoertuigen voorzien is, met oa M109A2 van 2A, zullen deze niet in actie komen. Wegens werken in de Wetstraat  mogen er geen rupsvoertuigen door deze straat rijden, waardoor de mobiele colonne beperkt is en zijn spectaculairste aspect mist. Na het militair defilé start in het Warandepark een groots volksfeest, waaraan ook de Krijgsmacht deelneemt.

Ook in de peterstad LIER heeft een vaderlandse plechtigheid plaats op 21 juli 2003. Na het “TE DEUM” in de Sint Gummaruskerk, is er een optocht naar het monument voor de gesneuvelden van de stad, waar een bloemenhulde plaats heeft. De commandant van 2A, LtKol SBH HUBRECHT legt er, in naam van het Regiment, een krans neer.

Op 24 juli 2003 heeft in de loodsen van de Artillerieschool te BRASSCHAAT de jaarlijkse  REUNIE VAN DE ARTILLERIE” plaats. Behalve een gezellige babbel, een fris pintje en het weerzien van oude bekenden, is er ook een grote barbecue.

Van 20 tot 23 augustus 2003 neemt, traditiegetrouw, een peloton van 2A deel aan de  “VIERDAAGSE VAN DE IJZER” Volgens de nieuwe richtlijnen van COMOPSLAND, de chef Operaties van de Landcomponent, stappen op 21 augustus 2003 alle beschikbare militairen van 2A gedurende één dag mee rond POPERINGE. De extreme hitte en het gebrek aan training zorgen voor ongewoon veel opgevers.

Op 29 augustus 2003 overlijdt te NEERPELT, na een lange en slepende ziekte, mevrouw Annie GIELEN, echtgenote van 1SC Paul JANSEN van, het Pl Maint van 2A. De verslagenheid bij 2A is groot en een ruime afvaardiging van het Regiment is aanwezig op de uitvaartdienst.

Op 1 september 2003 vervoegen een dertiental militairen van de achterwacht REFORBEL het Regiment. Zij worden ontvangen door de Korpscommandant en krijgen een rondleiding in hun nieuwe “biotoop”.

Van 9 tot 12 september 2003 zijn enkele militairen van 2A, onder leiding van 1Lt Eric VERSTRAELEN, de gasten bij het (GE) 295ste ARTILLERIEBATALJON in MÜNSTER-TRAUEN. Zij maken er kennis met het computergestuurde artilleriestuk M109A2G, waarbij de vuurbevelen van het schootsbureel via datalink worden over gezet op de stukscomputer, die automatisch het stuk richt en vuurklaar maakt. Enkel de schootslading moet nog door de bemanning manueel worden aangebracht. Het wordt een zeer leerrijke ervaring, met de stille hoop dat dergelijke uitrusting ooit bij de Belgische artillerie zal gebruikt worden.

Op zaterdag 13 september 2003 organiseert de KRING MODEST 2A een uitstap voor de oud-gedienden van 2A. Een 90-tal personen schrijven zich in voor deze dag, die start met een gezellige babbel en een “standing-lunch” in de bar van de Mess voor Officieren. Nadien gaat het naar de nieuwe brandweerkazerne van GENK op de vroegere mijnsite van WINTERSLAG.

Brandweerkapitein Dominic KNAEPEN, in een vorig leven officier bij 2A, ontvangt het gezelschap en geeft een interessante uiteenzetting over de structuur, de opdrachten en de loopbanen bij de Brandweer. Nadien volgt een uitgebreide kennismaking met de verschillende interventievoertuigen, met de uitrusting en de faciliteiten in de kazerne. Na een drankje en een koekje keert de groep terug naar HELCHTEREN, waar een lekkere en copieuze barbecue het orgelpunt van deze dag is.

Bij herhaling hebben wij reeds vermeld dat 2A zich op sportief vlak nooit onbetuigd laat. Op 10 september 2003 is het weer eens zover. Tijdens de interbatterij – atletiekmeeting in LEOPOLDSBURG worden de onderlinge krachten gemeten. De C-Batterij laat zien dat zij jong, vitaal en goed geïntegreerd is. Zij wint de meeting met ruime voorsprong:

1.  C-Bij                     52 punten

2.  A-Bij                     32 punten

3.  B-Bij                     26 punten

4.  StD-Bij                 22 punten.

Het hoeft dan ook niemand te verwonderen dat de C-Batterij beslag legt op de SPORTTROFEE 2A.

Zij wint maar liefst VIJF van de zeven proeven en boekt daarmee een klare overwinning:

1.  C-Bij                    34 punten

2.  B-Bij                    27 punten

3.  A-Bij                     18 punten

4.  StD-Bij                  18 punten

Overigens blijft de C-Batterij in de kijker, want van 22 tot 26 september 2003 hebben zij een FIBUA-training in het oefenkamp van HARSKAMP (NL).

Van 6 tot 17 oktober 2003 is het bij 2A weer alle hens aan dek geblazen, letterlijk en figuurlijk.. Het ganse Regiment steekt de plas over  voor een kampperiode in Zuid-Oost ENGELAND, meer bepaald in de SALISBURY PLAIN TRAINING AEREA (SPTA). Dit is een 940 Km² groot oefenterrein, vlakbij de historische stad SALISBURY. 2A is periodecommandant en verblijft er in logementsblokken in WESTDOWN CAMP. Behalve 2A nemen nog andere eenheden van de 1 MecBde en van de Artillerie deel, samen ongeveer 777 manschappen en een 300 voertuigen. De voertuigen maken de overtocht van ZEEBRUGGE naar PORTSMOUTH per Ro-Ro-schip; het personeel reist grotendeels per bus via de “Chunnel”.

Tijdens de kampperiode zijn er meerdere tweedaagse oefeningen gepland. Voor de A en de B-Batterij is er een evaluatietest met vuren. De C-batterij, die haar pluimen reeds heeft verdiend in BERGEN-HOHNE, houdt er schietoefeningen met de mortieren 120mm. De batterij sluit daarmee haar omscholing op mortieren af, vanaf 2004 is de B-Batterij aan de beurt voor de reconversie op mortieren 120 mm..

Op 15 oktober 2003 heeft de jaarlijkse uitstap van de “VRIENDENKRING 2A” plaats. Dit jaar is de uitvalsbasis de club “CONTINENTAL” in MIDDELKERKE. Met de bus gaat het dan naar ZEELAND via de nieuwe Scheldetunnel onder de Westerschelde (NL). Eerst is er een geleid bezoek aan de hoofdstad MIDDELBURG. Na een broodmaaltijd gaat het verder naar het pittoreske vissersplaatsje VEERE. ’s Avonds zit iedereen aan in de club voor een uitgebreid feestmaal.

Alweer door een perslek ontstaat er grote beroering bij 2A op 24 oktober 2003. Volgens een krantenartikel zou het “Hervormingsplan Visie 2015” worden bijgestuurd. In het artikel staat ondermeer dat de artillerie als dusdanig achterhaald is en zal gereduceerd worden tot een mini-bataljon in BRASSCHAAT-WEST. Voor 2A zou de verhuis naar BRASSCHAAT reeds doorgaan in 2007 in plaats van het voorziene 2014. Opnieuw knaagt de onrust en het spook van een vervroegde verhuis bij de artilleristen van 2A. Voor sommigen, die nog maar pas uit  andere eenheden zijn overgekomen of voor hen die pas hebben gebouwd in de streek, komt dit bericht hard aan. En zoals altijd hult de Minister en de Generale Staf zich in een verontrustend zwijgen.

Wat de Minister wel bekend maakt, is het snoeien in allerlei PR-activiteiten. Deelneming aan vaderlandse plechtigheden mag nog enkel op vrijwillige basis, zonder vergoeding. Recepties voor burgerlijke autoriteiten mogen niet meer in militaire kwartieren; opendeurdagen worden beperkt tot één per legercomponent; prestaties voor derden kunnen nog enkel tegen betaling, enz… Onder de mom van besparingen wordt de eenheden aldus de mogelijkheden ontnomen aan “image-building” te doen. “ Het leger dat men niet meer ziet”..

Maar ondanks deze jobstijdingen  blijft 2A trouw aan zijn verbintenissen, vooral deze tegenover zijn peterstad LIER en zijn eigen petekind, “ ’T WEYERKE”. Zo is 2A vertegenwoordigd op de “DINNER DANCE” ingericht door het steunfonds van “’T WEYERKE” op 10 november 2003 in de feestzaal van het Cultureel Centrum in HEUSDEN-ZOLDER.

’s Anderendaags is een delegatie van 2A, onder leiding van de Korpscommandant, aanwezig te LIER op de herdenking van de Wapenstilstand. Na een mis voor de gesneuvelden in de Sint Gummaruskerk, trekt een optocht door de straten van de stad naar het monument van de gesneuvelden voor een bloemenhulde en een korte herdenking. Tengevolge van de beperkingen, opgelegd door de Minister, zijn er geen militairen meer aanwezig om de bloemenkrans van 2A te dragen. Een paar brandweerlieden van de stad moeten nu deze taak overnemen. Met autobussen rijdt het gezelschap nadien naar het militair kerkhof aan de Mechelsesteenweg, waar eveneens een bloemenhulde plaats heeft. Hierbij is, buiten de delegatie van 2A, ook een afvaardiging van de Britse strijdkrachten in België aanwezig. Op het Lierse stadhuis volgt nadien een receptie.

De VERBROEDERING DER OUDSTRIJDERS 2A-8A en RAL houden aansluitend hun jaarlijks feestmaal in het Maagdenhuis van het “HOF VAN ARAGON”. Ook de delegatie van 2A is hier op uitgenodigd.

Enkele dagen later, op 15 november 2003, is andermaal een beperkte delegatie van 2A aanwezig op het “TE DEUM” ter gelegenheid van KONINGSDAG. Deze korte plechtigheid wordt afgesloten met een receptie op het stadhuis.

2A slaat echt zijn vleugels uit, want van 16 november tot 12 december 2003 vliegen een twintigtal militairen van de C-Batterij naar het West-Afrikaanse BENIN. Zij nemen er, samen met andere eenheden van de 1 Mec Bde uit LEOPOLDSBURG, deel aan de oefening DONGA 2003. Deze oefening is voor de Belgische militairen vooral een training van het leven te velde onder primitieve omstandigheden en onder een grote hitte. De hoofdmoot van deze oefening is de PSO-training met eenheden van het Beninse leger. Ook de hulp aan de inheemse bevolking wordt niet uit het oog verloren.

En nog andere militairen van 2A strijden voor de eer, ver van huis. Van 2 tot 13 december 2003 maken DRIE militairen van 2A, Kapt JASPERS (basket); 1CC TEN HARTOG (schermen) en Sdt VERSCHRAEGHE ( zwemmen) deel uit van de Belgische militaire ploeg die deelneemt aan de DERDE MILITAIRE WERELDSPELEN in het Italiaanse CATANIA.

Op 3 december 2003 publiceert DEFENSIE zijn “ STUURPLAN VAN DEFENSIE”.

Daarin staat dat het leger wordt omgevormd om het efficiënter en slagkrachtiger te maken. De Landcomponent wordt opgedeeld in “ MODULES”, die, volgens de behoeftes, kunnen samengevoegd of omgewisseld worden. Daarin zijn ook TWEE modules voor krombaanvuur op middellange dracht voorzien. Tevens wordt de aankoop van bepaalde materiëlen aangekondigd evenals een betere vergoeding voor sommige prestaties. Het document belooft ook, bij de hervormingen, rekening te zullen houden met de sociale toestand van het personeel. Maar het blijft allemaal nogal vaag en geeft voedsel aan nieuwe speculaties. Het neemt zeker niet de onrust weg, die door de rangen van 2A sluipt, ook al roept de korpscommandant zijn mensen op om te blijven geloven in hun job.

Met militaire en sportieve eer wordt op 4 december 2003 het feest van St ELOOI (1 december) en St BARBARA (4 december) gevierd. Tijdens een militaire plechtigheid in het kwartier HELCHTEREN worden bloemen neergelegd aan het monument van 2A door de Korpscommandant, door de ere-brigadiers HENDRICKX en ENGELS, die de stad LIER  vertegenwoordigen en door de voorzitter van de VERBROEDERING 2A-8A-RAL, de heer PITZ.

De DAG VAN DE ARTILLERIE heeft op 5 december 2003 plaats in de Artillerieschool te BRASSCHAAT. Behalve een militaire parade is er ook een receptie, gevolgd door een lunch. De Standaard van 2A en TWEE pelotons ( A en C-Batterij) nemen aan deze plechtigheid deel.

De sectie “WELL BEING” (vroeger SCV) van 2A organiseert op 17 december 2003 voor de tweede maal de “ KERSTHAPPENING” Het is een mini-kerstmarkt waarop de kinderen van 2A en hun ouders zijn uitgenodigd. Er zijn allerlei spelletjes en de nodige hapjes en drankjes. De Kerstman deelt geschenkjes uit. Hij doet dat nog eens over op 18 december 2003 bij de gasten van het Dienstencentrum “’t WEYERKE”

Ondertussen duiken steeds hardnekkiger de geruchten op dat 2A vervroegd zou verhuizen naar BRASSCHAAT. Dit zou reeds gebeuren in 2007 in plaats van 2014, zoals in een ander plan bepaald was. De Korpscommandant doet zijn best om meer te weten te komen, maar BRUSSEL hult zich andermaal in het grote zwijgen en zegt dat er nog niets beslist is.

Maar voor het personeel van 2A eindigt het jaar 2003 in de grootste onzekerheid. Het wordt voor velen geen “Prettig Kerstfeest” en nog minder een “Gelukkig Nieuw Jaar!”