WEER NIEUWE UITDAGINGEN – BELKOS 1

Met een originele nieuwjaarskaart – een eigen ontwerp van 2A– wenst de Korpscommandant zijn personeel een gelukkig 1999. Nog  365 dagen scheiden ons van dat magische jaar 2000. Overal duiken doemscenario’s op en de media staan bol met alarmerende berichten over wat ons allemaal kan overkomen bij de overgang naar dat jaartal “00”. Deze paniekreacties zullen nog toenemen naarmate het jaar vordert en ook 2A zal er niet aan ontsnappen: “Y2K” zal een bekend begrip worden op de staf van het Regiment.

Maar voorlopig laten de artilleristen van 2A dat niet aan hun hart komen. Op 8 januari 1999 wisselen zij hun nieuwjaarswensen uit zoals vanouds. Als op 20 januari 1999 een detachement van de StD- Batterij naar HOMBERG (D) vertrekt, wordt iedereen er aan herinnerd dat wij ook nog een Duits zusterbataljon hebben: het Panzerartilleriebataillon 55  van de Bundeswehr. Dit partnerschap dateert reeds van 1972 en kende hoogten en laagten. Door de verhuis naar België en de omwentelingen in de Bondsrepubliek is er de laatste jaren evenwel nog slechts sporadisch contact. Maar op 21 januari 1999 is er bevelsoverdracht bij onze wapenbroeders en dus is 2A erbij met zijn Standaard en een detachement van de StD-batterij.

Op 29 januari 1999 wordt op de militaire basis van ZUTENDAAL de oriëntatiecross van 2A gelopen. Deze basis is door het US-leger ontruimd en zal vanaf 2000 omgevormd worden tot een logistiek centrum van het Belgisch leger.

Nieuwe gezichten duiken er ook op in het kwartier. Af en toe komen jonge vrijwilligers de nog altijd onderbezette rangen vervoegen. Maar de opvallendste nieuwkomers zijn toch de protestantse aalmoezenier Donald (Don) CASTELEIN en zijn bediende, KplChef Rudi BOESMANS. Zij betrekken voortaan een bureeltje in Blok 10 van het kwartier, naast hun katholieke collega, aalmoezenier Guy BEX.

De schietperiode AA van 22 tot 26 februari 1999 in LOMBARDSIJDE wordt na drie dagen vergeefs wachten op beter weer gewoon afgeblazen. Niet afgeblazen wordt de gastronomische maaltijd van 26 februari 1999, die weer eens een massa fijnproevers lokt, overheerlijk smaakt maar veel te lang duurt.

Van 8 tot 26 maart 1999 is het Regiment in het kamp van ELSENBORN voor een schietperiode met test. Voor deze gelegenheid is het Regiment versterkt met een batterij van het RACh uit ALTENRATH (D). In de schoot van de 1ste MecBde, op kamp in het nabije VOGELSANG (D), neemt 2A(+) deel aan de FTX Bde “LAST MILLENNIUM” en ondergaat er met succes een evaluatietest. Tijdens deze test is er ook een overschrijdingsoefening op de Urft.

1999 LAST MILLENNIUM
1999 LAST MILLENNIUM

Op 21 april 1999 gaat een lang gekoesterde droom in vervulling.  In aanwezigheid van talrijke oud-korpscommandanten en hun dames knipt LtKol SBH WARNEZ het driekleurig lint door aan de ingang van de vroegere kapel, nu omgevormd tot traditiezaal van 2A.

Deze inhuldiging is het voorlopige orgelpunt in het levenswerk van adjudant-chef b.d. Louis VRANCKX. Vanaf 1980 is deze onderofficier zich intens gaan bezig houden met de geschiedenis van 2A. Hij bracht een indrukwekkend historisch archief samen, stelde de geschiedenis van 2A te boek en richtte, na zijn pensionnering, een  klein museum in.

In het voorportaal is een gedenkhoekje gemaakt met de lijst van de gesneuvelden uit beide oorlogen en met de doden in vredestijd. Het steeds aangroeiend historisch archief bevindt zich in de vroegere sacristie, nu bureau van de archivaris.

De traditiezaal is opgebouwd rond zes afdelingen:

– de geschiedenis van 2A van  1830 tot nu;

– het peterschap met de stad LIER en met ’t WEYERKE;

– het leven in garnizoen in Duitsland en in België;

– oude uniformen en uitrusting;

– overzicht van het gebruikte artilleriematerieel ;

– de opdrachten in ex-Joegoslavië (BARANJA en KOSOVO).

Het is een levend museum dat nog steeds aan uitbreiding toe is en beroep doet op iedereen  om zijn oude “spullen” te schenken.

1999 kapel Helchteren
De oude kapel in kwartier Helchteren is het eerste museum van 2A

De vijfde editie van de CROSS 2A wordt gelopen op 23 april 1999. Er zijn meer dan 400 deelnemers en de winnaar, Koen ALLAERT van 1Para, vestigt een nieuw record op de omloop: hij legt de afstand af in 22’02”.

Zoals het al vroeger gebeurde, verliest 2A de finale van het militair kampioenschap FUTSAL (zaalvoetbal) tegen het Bn HK/ITC met 3-4. De ploeg van 2A laat enkele mooie kansen onbenut en moet nipt de duimen leggen. Zei daar iemand:” Tweede in naam,…. Steeds tweede in finale!”

Van 5 tot 11 mei 1999 nemen elementen van 2A deel aan de CPX van de 1MecDiv “ACTIVE LION” die doorgaat in Henegouwen, in het zuidwesten van het land.

Een afvaardiging van 2A neemt op 8 mei 1999 te LIER deel aan de plechtigheden bij gelegenheid van de “DAG VAN DE DEMOCRATIE”, zoals het einde van WOII voortaan wordt genoemd. Er is een bloemenhulde aan het monument van de Weerstand en Politieke Gevangenen op de Vesten, gevolgd door een optocht door de stad en een receptie op het stadhuis. De burgemeester roept in zijn toespraak op om, ook vandaag nog, de democratie te verdedigen.

Op 30 mei 1999 zwaaien de poorten van het kwartier HELCHTEREN weer open voor de gekende “OPEN DEURDAG”. Zoals elk jaar zijn er talrijke attracties en kan de jeugd zich uitleven achter het stuur van een jeep of met de proeven van het jeugdbrevet. Een nooit geziene stroom bezoekers overspoelt het kwartier en zorgt voor onnoemelijke parkeerproblemen en verkeerschaos in de omgeving. Op het zonovergoten paradeplein laten honderden toeschouwers zich meeslepen door de live-optredens van Vlaamse artiesten in de “ZONDAGSCLUB” van RADIO 2 .

En terwijl de ene helft van 2A opruimt, ontfermt de andere helft zich op maandag 31 mei 1999 over 400 schoolkinderen, die hun eigen militair avontuur beleven.

Tussen opendeurdag en bevelsoverdracht in, zorgt de sportdag 2A op 9 juni 1999 voor een welkome afwisseling. De Vossen van de A-Batterij gaan met de pluimen lopen…

Op 10 juni 1999 maakt de regering bekend dat België zal deelnemen met een gevechtsbataljon van 1100 man aan de operaties in KOSOVO onder de hoed van de NAVO en met als algemene naam “KFOR” (KOSOVO FORCES). De Belgische bijdrage, BELKOS I, zal bestaan uit elementen van de 1 MecBde uit LEOPOLDSBURG. Het Regiment 2/4L fungeert als pilooteenheid en 2A zal de nodige versterkingen leveren. De eenheden zullen einde augustus vertrekken en om de vier maanden worden afgelost. Dit betekent evenwel dat België zijn engagement in BOSNIË-HERZEGOVINA in het kader van IFOR zal afbouwen.

In het dienstencentrum “’T WEYERKE” opent LtKol SBH WARNEZ, bijgestaan door zijn opvolger, LtKol SBH COMPERNOL, het dierenpark “MODEST”. Dit park is ingericht met de steungelden van 2A ( zie Regimentsfeest 1998 – NVDR). Het laat toe de anders – valide bewoners in contact te brengen met kleinvee en hen de zorg erover op te dragen. Knuffelen van mens en dier is immers een belangrijke therapievorm voor deze mensen…

Op 18 juni 1999 heeft in het kwartier de bevelsoverdracht plaats tussen LtKol SBH José WARNEZ en LtKol SBH Marc COMPERNOL. LtKol SBH WARNEZ zal een functie opnemen  bij de staf van het EUROCORPS in STRASSBOURG (F). Tijdens de stijlvolle parade, opgeluisterd door de kliek van de Muziekkapel van de Gidsen, wordt aan het dienstencentrum “ ’T WEYERKE” een cheque van maar liefst 450.000 BEF overhandigd.

Van 21 tot 27 juni 1999 nemen elementen van 2A actief deel aan de “ OPENDEURDAG” van de 1ste MecBde in LEOPOLDSBURG. In de loop van die week bezoeken ruim 15.000 schoolkinderen de eenheden van de Brigade in wat de lokale pers een “ militair pretpark” noemt. De week wordt afgesloten met de “ DAG VAN DE LANDMACHT”.

In dat zelfde weekend verleent 2A, op 26 en 27 juni 1999, ook zijn medewerking aan de jaarlijkse “ WEYERKESFEESTEN” in het Domherendomein te HEUSDEN-ZOLDER.

Twintig jongeren van 14 tot 16 jaar verblijven bij 2A van 5 tot 9 juli 1999 in het kader van de “JONGERENSTAGE van de LM”. Deze jongens en meisjes krijgen een ganse week allerlei militaire oefeningen en sportproeven voorgeschoteld, waarop zij zeer enthousiast reageren. In de maanden juli en augustus verblijven ook meerdere jeugdgroepen uit GENT, OOSTAKKER, OLMEN, PERVIJZE en WIJSHAGEN in het kwartier Helchteren. Voor hen is een heel tentendorp opgericht en zij krijgen logistieke steun van 2A.

Op 21 juli 1999 neemt 2A in BRUSSEL deel aan het militair defilé ter gelegenheid van de NATIONALE FEESTDAG met 1 VBCL en 8 M109A2. Aan dit defilé nemen voor het eerst delegaties van alle NAVO-landen deel. Op diezelfde dag zijn afvaardigingen van 2A aanwezig op de vaderlandse plechtigheden te HASSELT, LEOPOLDSBURG en LIER. In deze laatste stad legt de korpscommandant een bloemenkrans neer aan het monument van de oorlogslachtoffers van de stad.

De syntheseoefening “KOSOVO HOPE I” voor de deelnemers aan BELKOS 1 gaat door begin augustus in de streek van ZUTENDAAL en LEOPOLDSBURG. Na een korte verlofperiode zullen einde augustus 29 militairen van 2A vertrekken naar de woelige Servische provincie. De Belgische gevechtsgroep, die deel uitmaakt van de Multinationale Divisie Noord (MDN), zal het noordelijke deel van de Franse zone controleren. Zij worden gestationeerd in de streek rond LEPOSAVIC in de kampen CENTER CITY, NOTTING HILL en WHITE PLAINS. Hun hoofdopdracht is de grens met de rest van Servië bewaken. Daarvoor zetten de Belgen voor het eerst de slagveldbewakingsradar van 2JP in. Kapt Bart HACCURIA van 2A zal op het Franse hoofdkwartier van de MDN in MITROVICA als verbindingsofficier fungeren.

Een ander peloton van 2A zal een veel vreedzamere, maar erg vermoeiende opdracht uitvoeren: deelnemen aan de “VIERDAAGSE VAN DE IJZER”, de jaarlijkse wandeltocht rond OOSTDUINKERKE, DIKSMUIDE, POPERINGE en IEPER. Onder leiding van Kapt Robert MULKENS stappen van 18 tot 21 augustus 1999 een groep van 20 man de 4x 35 Km met succes af.

1999 4 daagse Ieper
21 aug 1999 Ieper – Slotdefilé Vierdaagse van de Ijzer

Van 13 tot 17 september 1999 traint de A-Batterij in MARCHE-LES-DAMES in klimtechnieken en andere avontuurlijke toestanden.

Zestien militairen van 2A nemen vanaf 22 oktober 1999 deel aan de IFOR (IMPLEMENTATION FORCE) in BOSNIË-HERZEGOVINA met BELUBG 5. Hun opdracht zal evenwel slechts enkele weken duren. Als gevolg van de deelneming aan KFOR beslist België zich terug te trekken uit IFOR. Het Canadese leger zal de opdracht van de Belgen overnemen.

Op sportief vlak laat 2A zich meermaals gelden. MARS VAN HET LEGER, GOLDEN SPIKE, DWARS DOOR HASSELT, BEKER BRICQUEMONT: het zijn allemaal loop- en uithoudingswedstrijden waarin de deelnemers van 2A ereplaatsen behalen.

Van 18 tot 29 oktober 1999 verblijft 2A te ELSENBORN voor een kamp- en schietperiode. Tijdens deze schietperiode wordt in de stukken het nieuwe oriëntatiesysteem NFM (NORTH FINDING MODULE”) toegepast. In het weekeinde van 23 en 24 oktober 1999 is er geen rust, maar een heuse SPIRIT-EXERCISE in de streek van MALMEDY.

1999 Malmedy Spirit Exercise
23/24 Okt 1999 Malmedy Spirit Exercise

Traditioneel zijn afvaardigingen van 2A aanwezig op de vaderlandse plechtigheden ter gelegenheid van WAPENSTILSTANDSDAG te LEOPOLDSBURG, HASSELT en LIER. In deze laatste stad wordt een bloemenhulde gehouden aan het monument van de stad, op het militair kerkhof en aan het monument van 2A in de DUNGELHOEFFKAZERNE.

Van 22 tot 26 november 1999 is er een FIBUA-training in het kamp van LAGLAND en december wordt ingezet met de traditionele Barbarafeesten. Ook Sinterklaas maakt zijn opwachting voor de kinderen van 2A en de Kerstman zal de gasten van “’T WEYERKE” niet vergeten.

Op 18 december 1999 overlijdt te OOSTENDE de heer Marcel SIMON. Reeds voor WO II kreeg hij zijn opleiding in de Schoolbatterij van 2A; tijdens de bezetting vluchtte hij naar Engeland en keerde terug met de Brigade Piron. Bij de heroprichting van 2A in 1946 in TIENEN ( zijn geboortestad) vervoegde hij het Regiment. Hij was korpsadjudant van 2A van 14 juli 1953 tot 19 september 1969. Hij slaagde in zijn proeven voor adjudant-chef en keerde bij zijn op pensioenstelling naar België terug. Door zijn goede contacten met de Duitse overheden werd hem bij zijn afscheid een “ GROSSEN ZAPFENSTREICH” (TAPTOE) aangeboden. Hij zal later nog regelmatig zijn vroegere eenheid bezoeken, steeds vergezeld van zijn eeuwige pijp, die hem in 2A de bijnaam “DE PIJP” opleverde.

De reeds eerder genoemde millenniumkoorts “Y2K” zal er voor zorgen dat een aantal mensen van 2A de overgang van oud naar nieuw in de kazerne zullen beleven. Zij moeten paraat staan met radioverbindingen, noodaggregaten, hulpvoertuigen, enz… Want aan alles is gedacht opdat er maar niets zou scheeflopen als straks de klok en het jaartal naar 00 tikken. De zenuwen zijn erg gespannen want in talrijke nota’s en door berichten in de media is een hele hype rond deze jaarwisseling opgebouwd. Als op 31 december 1999 om 16.35u de zekeringen van de shelter doorslaan, wordt dit zelfs in het velddagboek genoteerd. Een lijntje lager heeft iemand in de marge bijgeschreven: “Zekeringen shelter terug opgezet”  Gelukkig maar!…..