NIEUWE BUREN – ANDERE TAKEN!

Terwijl in Oost – Europa het ene communistisch regime na het andere valt; de Sovjet – Unie uit elkaar spat in onafhankelijke en deelrepublieken en een opkomend nationalisme steeds nieuwe conflicthaarden doet ontstaan, groeit Oost-  en West – Duitsland steeds dichter in elkaar. De sporen van een jarenlange scheiding worden in ijltempo uitgewist. De dreiging uit het oosten is weggevallen, de NAVO zoekt  nieuwe opdrachten en lonkt naar het Oosten. Op talrijke studiedagen spreekt met steeds meer over “ PEACE – KEEPING” en over “ RAPID REACTION FORCE”.

In de ijzige koude van januari 1991 organiseert de 1ste PANTSERINFANTERIEBRIGADE een TACONEX- oefening “ RAPID REACTION” in het kamp van VOGELSANG. Aan deze oefening nemen ook de DLO – ploeg en controle – organen van 2A deel. De oefening zelf bestaat uit het concreet invullen van de afspraken die zijn gemaakt tijdens de verschillende studiedagen over buitenlandse opdrachten.

Van 4 tot 11 februari 1991 levert 2A de logistieke steun en de “targets” voor de FAC – oefening “ CELTIC DANGER” in ELSENBORN. Het gure en ijzige winterweer maakt een voortijdig einde aan deze oefening.

Op 15 maart 1991 wordt op het domein “ DOMHERENHOF” in HEUSDEN-ZOLDER het nieuwe dienstencentrum “’T WEYERKE” geopend. 2A heeft logistieke steun verleend bij de verhuis van zijn petekind en een delegatie van het bataljon woont dan ook de openingsceremonie bij.

“ RALLYE MIDDEN LIMBURG” is de naam die de bataljonsstaf heeft gekozen voor een vijfdaagse droppings- en uithoudingsoefening, die doorgaat van 18 tot 21 maart 1991 in de driehoek HELCHTEREN, GENK, HASSELT.

Van 2 tot 5 april 1991 is er een nieuwe  TACONEX van de Brigade gepland. Deze oefening “ SPLENDID REACTION” gaat door van 2 tot 5 april 1991 in de KEMPEN. Sinds januari heeft men dus blijkbaar al veel bijgeleerd….  Ook nu zijn DLO en LCO van 2A van de partij.

Een goede week later, van 15 tot 25 april 1991, is het bataljon in ELSENBORN voor een oefen- en schietperiode.

In SPICH wordt op 30 april 1991 de “CROSS PIRON NEW LOOK” gelopen. De ploeg van 2A eindigt als vijfde van dertien deelnemers met een tijd van 12’52”

De Regimentsfeesten gaan door op vrijdag 24 mei 1991 en worden gevolgd door de “OPEN DEURDAG” op zaterdag 25 mei 1991. Ondanks het druilerige weer wordt deze dag andermaal een groot succes. Uit LIER komt een volle autobus bezoekers samen met de showdrumband “ LIBERTY”

Ondertussen installeert zich de 68ste COMPAGNIE GEVECHTSGENIE in het kwartier. Aanvankelijk zijn er wat problemen met de inwendige dienst, die niet op mekaar is afgestemd. Ook over de beschikbare ruimte en het gebruik van de lokalen is  nog enige discussie, maar uiteindelijk geraakt alles in goede banen. Met de komst van deze onafhankelijke eenheid is de 1ste PANTSERINFANTERIEBRIGADE nu herenigd en zijn al haar eenheden gestationeerd in België ( LEOPOLDSBURG en HELCHTEREN). Het depot AMF, dat nog een paar loodsen bezette achteraan in de kazerne, wordt ontruimd.

Op 29 juni 1991 verleent 2A zijn medewerking aan de “ ROEFELDAG”.  Dit is een initiatief dat uitgaat van de Koning Boudewijnstichting en waarbij kinderen uit de lagere scholen de voor hen ongewone taken van een volwassene mogen uitvoeren000. In de kazerne betekent dat dolle pret tijdens het rondrijden met een pantservoertuig….

’s Anderendaags overhandigt de korpscommandant een cheque ter waarde van 125.000 BEF aan het Dienstencentrum “ ’T WEYERKE” tijdens een gevarieerde namiddag op de WEYERKESFEESTEN.

Begin augustus 1991 komen de Roemeense weeskinderen, Maricia en Liliana VIRLAN, waarover 2A het peterschap heeft aanvaard in het kader van de actie “ DUMITRESTI”, op bezoek. Zij verblijven achtereenvolgens een week bij de korpscommandant en bij Maj V. TIELENS, tweede commandant.

Van 9 tot 20 september 1991 is het bataljon opnieuw in het kamp van ELSENBORN voor een schiet- en oefenperiode. Tijdens deze kampperiode is er ook in ELSENBORN een CFE- inspectie, ditmaal uitgevoerd door Hongaarse officieren.

Einde  september 1991 wint een Lierse selectie met 2 – 1 de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tegen een ploeg van het kader 2A. Winnaars en verliezers ontmoeten elkaar nadien in een gezellig samenzijn, waarbij een smakelijke tafel niet mag ontbreken.

In oktober 1991 is er weer een grote nieuwigheid. Voor het eerste trekt de Belgische artillerie op schietkamp naar Frankrijk. Van 17 oktober 1991 tot 5 november 1991 richt de Sec Aie van het 1(BE) Corps een kampperiode in het oefenkamp van SUIPPES in. Dit kamp is gelegen op ruim 100 Km ten zuiden van SEDAN in het departement CHAMPAGNE-ARDENNES en biedt door zijn uitgestrektheid en zijn structuur enorme mogelijkheden. De bungalows bieden voor de artilleristen wel niet het comfort dat ze in ELSENBORN gewoon zijn en het kampcommando werkt met de “Franse slag”, maar uiteindelijk valt het allemaal nogal mee…    2A verblijft in het kamp samen met de collega’s van 17RA uit ALTENRATH en de batterij VA PARA- CDO uit BRASSCHAAT. Het bataljon krijgt de ondankbare taak toegewezen  om er de gemeenschappelijke huishouding te runnen en de verschillende kantines te bevoorraden en te beheren. Gezien de intensieve oefeningen met vroege en late uren, is dit bijna een 24-uren dienst, de klok rond.

Voor het bataljon wordt de schietperiode afgesloten met de bataljonstest “ JOLY JUMPER”, die eens te meer geslaagd is. Het gros van het bataljon kan nog net op 31 oktober 1991 terug thuis geraken in HELCHTEREN. Voor de achterwacht zit er niets anders op dan het lange weekeinde van 1 tot 3 november 1991 in het kamp te verblijven en de nagels te verbijten…

Op 8 november 1991 vindt een bewoner van de Eikelbosstraat in HELCHTEREN, in een schuurtje naast zijn woning, het verhangen lichaam van SdtMil Eric MAURISSEN ( A – Batterij). Uit het onderzoek blijkt dat MAURISSEN zijn wachtpost heeft verlaten en na een omzwerving in de buurt, uiteindelijk de hand aan zichzelf heeft geslagen. Een intense zoektocht naar zijn verdwenen wapen blijft aanvankelijk vruchteloos; het wordt pas maanden later teruggevonden in een plantsoen binnen het kwartier. Ofschoon het hier een duidelijk geval van zelfmoord betreft, ontketent een bepaalde pers een lastercampagne, daarin gesteund door de ouders van het slachtoffer. Zij weigeren overigens een begrafenis met militaire eer, zoals het leger die aanbood.

De CPX – BRIGADE “ FIRST TANGO” van 18 tot 22 november 1991 is de “maiden – trip” van de nieuwe Brigadecommandant, Kol SBH MAES. De oefening verzuipt letterlijk in de regen en de brigadecommandant is zo getroffen door de erbarmelijke omstandigheden waarin de soldaten de regen moeten trotseren, dat hij vraagt naar een adequate regenkledij…