EEN REGIME STUIKT INEEN!

Het jaar 1989 zal andermaal een historisch jaar worden. Talrijke vernieuwingen en veranderingen zullen niet enkel de Krijgsmacht treffen, maar ook het uitzicht van Europa en de wereld veranderen.

Bij 2A worden de nieuwe vrachtwagens VOLVO geleverd in twee versies: open laadruimte met kraan (8 Ton) en de overdekte laadruimte met zitbanken (10 Ton). Het navigatiesysteem LANS doet zijn intrede in de topografie en ook de informatica blijft niet achter. Er komen elektronische rekentoestellen. En de eerste computer wordt geïnstalleerd.

Maar veel belangrijker zullen de politieke ontwikkelingen zijn in Oost – Europa. Het communistisch regime in de Sovjet – Unie stuikt in elkaar; het Warschau- pakt valt uiteen en in Berlijn wordt op 9 november 1989 de MUUR gesloopt.

In eigen land verplichten de bezuinigingsmaatregelen van de Regering ook Landsverdediging tot steeds grotere inkrimpingen. Het  “ PLAN CHARLIER”, Stafchef van de Krijgsmacht, voorziet in een vermindering van de effectieven met 20%; een herstructurering van de Krijgsmacht en een geleidelijke terugtrekking van alle eenheden uit DUITSLAND.  Dit laatste plan zal de naam “ REFORBEL” ( Retour des Forces en Belgique) meekrijgen.

Maar zover is het nog helemaal niet als de ploeg van 2A de derde plaats behaalt in de “ CROSS PIRON”, gelopen in SPICH, in een steeds betere tijd van 11’26”1/10, net achter 4TTR en 6A.

De Regimentsfeesten gaan door op 2 juni 1989. Als bijzondere attractie defileert de B – Batterij met al haar voertuigen. Op de “ OPENDEURDAG”, de dag nadien, zijn de vulgarisatieritten met het pantservoertuig CVR-T een onverhoopt succes. Vooral het jonge volkje amuseert zich aan boord van deze verkenningsvoertuigen. Opgemerkte gasten zijn, in hun oude uniformen, het “TROMPETTERSKORPS TE PAARD”  van de Rijkswacht uit BRUSSEL en de showdrumband “ LIBERTY” uit LIER. Ondanks het druilerige weer dagen die dag toch een kleine 4000 bezoekers op!

Een maand later, op 2 juli 1989, kan de korpscommandant andermaal een cheque van 100.000 BEF overhandigen aan de heer Guillaume VAN BILSEN, voorzitter van het “STEUNFONDS” van het Dienstencentrum “ ’ T WEYERKE” uit HEUSDEN-ZOLDER.

Op de Nationale Feestdag, 21 juli 1989, wonen HH.KK.HH. de prinsen FILIP en LAURENT het “TE DEUM” bij in HASSELT. 2A levert hiervoor het eredetachement met Standaard, onder bevel van de korpscommandant. De beperkte vaandelwacht nadien aan het stadhuis wordt bevolen door 1Lt Myriam MAURISSEN, de eerste vrouwelijk officier bij 2A!

Midden 1989 komt bij 2A het bericht toe dat de 68ste COMPAGNIE GEVECHTSGENIE, die deel uitmaakt van de 1ste PANTSERINFANTERIEBRIGADE, maar nog steeds in WESTHOVEN (BSD) verblijft, naar België zal terugkeren in het kader van “REFORBEL” en gekazerneerd worden in HELCHTEREN.  Hierdoor zal de infrastructuur in het kwartier  opnieuw verdeeld worden; de MOBILISATIEKERN 21/3 zal daarvoor plaats  ruimen en het kwartier verlaten in mei 1990.

Een grote sociale verandering gaat in voege vanaf 1 september 1989. De beroepsmilitairen zullen voortaan nog slechts 38 uren per week mogen werken; overuren zullen gecompenseerd worden in geld en in tijd. Voor oefeningen en maneuvers gelden speciale regelingen.

Het neemt niet weg dat het jaar 1989 wordt afgesloten in galop:

  • van 18 tot 22 september 1989 gaat de CPX voor artillerie- eenheden “ HELL FIRE” door  in de streek van PADERBORN;
  • van  09 tot 13 oktober 1989 is er een FTX-bataljon in het kamp van VOGELSANG;
  • van 16 tot 20 oktober 1989 wordt dit nog eens herhaald op de WAHNERHEIDE
  • en  van 23 tot 27 oktober 1989 tenslotte is er nog een training in het kamp van ELSENBORN.

Dit allemaal als aanloop naar het bataljonskamp van 3 tot 17 november 1989 op het schietveld van MUNSTER – TRAUEN. Deze schietperiode zal worden afgesloten met een bataljonstest en een NBC-evaluatie op 15 en 16 november 1989. Tijdens de kampperiode wordt ook het veiligheidssysteem voor artillerievuren “ WARA” uitgetest.

De schietperiode zal echter niet op de gewone manier eindigen. In Oost – Duitsland wankelt het regime; er worden aarzelend versoepelingen in het reizen naar West – Duitsland toegestaan; op 9 november 1989 valt in BERLIJN de Muur en gaan de grenzen definitief open. Duizenden vluchtelingen overspoelen het Westen en rollen naar de vrijheid in hun puffende en stinkende TRABANTS ( TRABI’S). Het “LAGER TRAUEN zal een opvangcentrum voor deze vluchtelingen worden. 2A heeft er voorlopig de laatste schietoefeningen uitgevoerd…. Europa verandert van uitzicht…