HERVORMINGEN OP TIL

Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar 1988  is er een nieuwjaarsdronk voor het aanwezige personeel. Nog in dezelfde maand gaat van 19 tot 21 januari 1988 de CPX “ FIFTH WHEEL” door. Dit is een oefening om de samenwerking tussen infanterie en artillerie te testen, waarbij 2A helemaal niet het vijfde wiel aan de wagen is.

De “ WEEK VAN DE SOLDAAT” wordt gekruid met een bezoek, per batterij, aan de peterstad LIER.

Op 20 april 1988 eindigt de crossploeg van 2A vierde op de “CROSS PIRON” in WEIDEN in een tijd van 11’54”4/10.

Op vrijdag 20 mei 1988 gaan de Regimentsfeesten door in het kwartier. Hierop zijn ook de families van de militairen uitgenodigd. Zij worden ontvangen in de verschillende batterijen. Tijdens de militaire plechtigheid ontvangt de StD – Batterij, onder het commando van 1Lt Benny FUCHS, maar liefst TWEE trofeeën: de SCHAAL VAN DE STAD LIER voor de beste resultaten op administratief en logistiek gebeid en de SPORTBEKER 2A voor de overwinning in de interbatterij – sportcompetitie.

De “ OPENDEURDAG”  ’s anderendaags wordt opnieuw een echte happening en trekt een paar duizend belangstellenden. Blikvanger is nu de “ KAZERNEJOGGING” waaraan 130 lopers deelnemen.

Veertien dagen later, op 4 juni 1988, wordt er weer gejogd: een ploeg van 2A is opmerkelijk aanwezig op de “PALLIETERJOGGING” in de peterstad LIER.

Op de “ WEYERKESFEESTEN” van 3 juli 1988 overhandigt de korpscommandant een check van 100.000 BEF aan het dagcentrum voor mentaal – gehandicapten “ ’T WEYERKE” waarover 2A het peterschap heeft aangenomen in 1986.

Van 12 tot 23 september 1988 heeft in Noord – Hessen de FTX “ GOLDEN CROWN ” van het 1(BE) CORPS plaats. Deze oefening zal de laatste zijn van deze omvang. Terwijl in de Sovjet-Unie de “glasnost” en de “perestroika” steeds meer veld winnen, zien de Duitse burgers de vele maneuvers in hun streek ( vlak bij het Ijzeren Gordijn ) niet meer zitten. Zij betogen dan ook tegen de vele ongemakken van deze grootschalige oefeningen. In de “Landtag” van HESSEN  worden heftige debatten gevoerd. Vooral de enorme maneuverschade wordt zwaar op de korrel genomen. Deelnemende pantservoertuigen worden met graffiti beklad; colonnebewegingen worden door versperringen gehinderd   en overal in het maneuvergebied verschijnen affiches met de tekst: “ SCHLUSS MIT DEN KRIEGÜBUNGEN IN HESSEN “ ( Gedaan met de maneuvers in Hessen. – NVDR). De oefening wordt dan ook voortijdig afgeblazen.

Waarschijnlijk uit verdriet, omdat hij alleen in het kwartier moest achterblijven, sterft op  21 september 1988 de mascotte van 2A, de geitenbok MODEST VIII. Enkele maanden later zal de peterstad LIER voor een vervanger zorgen: MODEST IX

Het jaar 1988 wordt afgesloten  met een kampperiode in ELSENBORN van 16 november tot 9 december 1988. Het BARBARAFEEST wordt op een bijzondere wijze gevierd in het kamp: de ouders van de miliciens worden uitgenodigd en er heeft een wapenschouwing plaats, waarna er een gezamenlijk feestmaal volgt. De bataljonstest “ RED NICOLAUS ” toont eens te meer aan dat het bataljon klaar is voor zijn taak … En dit ondanks het feit dat het zijn korpscommandant moet missen wegens hartproblemen.

Overigens kwalificeert de voetbalploeg van 2A zich voor de finale van de voetbalcompetitie van de Krijgsmacht. Op het oefenplein van de HEIZEL moeten onze kanonniers evenwel de duimen leggen tegen de Rijkswachters van het MOBIEL LEGIOEN met 1 – 2.