Het overplaatsen van het bataljon BEVRIJDING naar LEOPOLDSBURG en de geruchten over de terugkeer van de 1ste INFANTERIEBRIGADE naar  België, doen ook bij 2A de wildste geruchten ontstaan. Al deze gissingen  leiden tot enige ongerustheid onder het personeel, vooral wat de financiële nasleep van een verhuis naar België betreft. De korpscommandant zal herhaaldelijk zijn personeel geruststellen en in februari 1972 kan hij hen met zekerheid zeggen:

“ 2A blijft bij de BSD! Het bataljon zal in de eerste helft van dit jaar verhuizen naar het garnizoen LÜDENSCHEID en mettertijd overgaan naar de 4de PANTSERINFANTERIEBRIGADE van SOEST.”

Kwartier de Ijzer te Ludenscheid
Kwartier de Ijzer te Ludenscheid

Er gaat een zucht van verlichting door 2A. Onmiddellijk beginnen de verkenningen en voorbereidingen om de toekomstige verblijfplaats, het kwartier IJZER in LÜDENSCHEID, in orde te brengen. Het 2de JAGERS TE PAARED ( 2JP), dat sinds 1970 alleen in deze kazerne verblijft, zal wat plaats moeten ruimen en dat verloopt niet steeds van een leien dakje.

De verhuis zelf wordt uitgevoerd per batterij, rekening houdend met de opleiding  en kampperiodes. De operatie verloopt tamelijk vlot dank zij de hulp van een transportcompagnie uit DELLBRÜCK en het feit dat de autoweg A45 tussen SIEGEN en LÜDENSCHEID einde 1971 over zijn volle lengte is opengegaan. Hierdoor is een vlotte verplaatsing over de 80 kilometer, die beide steden scheiden, mogelijk.

Op 19 juni 1972 verhuizen de laatste elementen uit het kwartier PEPINSTER, dat zal worden ingenomen door Waalse eenheden van de 17de PANTSERBRIGADE uit DÜREN.

Maar er zijn in 1972 ook nog andere activiteiten:

  • de “ WEEK VAN DE SOLDAAT” van 5 tot 12 februari 1972 wordt opgevuld met spelletjes, uitstappen en een debat.;
  • op 25 april 1972 wint 2A andermaal de “ CROSS PIRON” in WEIDEN met een tijd van 12’04”;
  • op 13 mei 1972 is er een kleine militaire plechtigheid in LIER ter gelegenheid van de TIENDE verjaardag van het peterschap. TWEE pelotons van de C – batterij bewijzen er de eer aan het monument der gesneuvelden..

Op 24 juni 1972 doet 2A zijn plechtige intrede in het kwartier IJZER in LÜDENSCHEID. De batterijen stappen door de ingangspoort naar het paradeplein, waar hun collega’s van 2JP reeds opgesteld staan.  De commandant van 2JP, LtKol R. VAN DEN EEDE, schouwt de troepen samen met de korpscommandant van 2A.

Wegens de verhuis is er in 1972 geen regimentsfeest gepland, maar op 30 september 1972 houdt het bataljon een opendeurdag: het stelt aan de bezoekers zijn materieel voor. De A- batterij, onder bevel van Kapt Walter RUYTS, zal o.m. een snelle stellingname uitvoeren op het paradeplein. Voor velen is het de eerste kennismaking met de acties en de wapens van de artillerie. ( Deze manifestatie zal het begin zijn van een jaarlijkse traditie, die zal uitgroeien tot een ware kazernehappening. – NVDR)

Met een FTX van de 1ste Divisie in oktober en een schietperiode in ELSENBORN in november wordt dit gedenkwaardige jaar 1972 afgesloten.