Op 2 juli 1969 wordt LtKol R. SBH DE VOS opgevolgd door Lt Kol K. NEIRINCK. Hij is de 51ste korpscommandant van 2A.

Na de ontbinding van het 6de LANSIERS (6L), verhuist 2A, op 4 augustus 1969,  terug naar zijn vorige stek, de kazerne PEPINSTER op de WELLERSBERG in SIEGEN.

Een deel van het kwartier BRICART aan de HEIDENBERG  wordt in gebruik genomen door het “WEHRBEREICHSKOMMANDO IV”  van de Bundeswehr.

Van 8 tot 13 september 1969 neemt het bataljon deel aan de FTX, “GROSSER RÖSSELSPRUNG” van het 3de (GE) CORPS. Het is de eerste grote oefening op echelon divisie sinds vele jaren, die volledig in burgerterrein  doorgaat.

Tijdens deze oefening knoopt de B – batterij van 2A, onder bevel van Kapt Eric SPEYBROECK,  vriendschapsbanden aan met een Duits artilleriebataljon het PANZERARTILLERIE 55, dat naast hun stelling staat opgesteld. Deze contacten zullen uitlopen tot een officiële verbroedering in 1972. ( Zie hiervoor de Bijlage J – NVDR)

Op 19 september 1969 neemt het bataljon afscheid van Adjt-Chef Marcel SIMON, die reeds van voor de oorlog bij 2A diende en er de laatste zestien jaar korpsadjudant was. Voor zijn veelvuldige contacten met de Duitse personaliteiten en verenigingen en de grote sociale rol, die hij en zijn echtgenote in het garnizoen vervuld hebben, wordt hem ’s avonds een “ GROSSER ZAPFENSTREICH” ( Taptoe) aangeboden.

Marcel SIMON wordt als korpsadjudant opgevolgd door Adjt Maurits DE WINNE.

Tijdens de BARBARAFEESTEN, op 4 december 1969,  treedt de DIENSTEN – BATTERIJ voor de laatste keer aan als batterij. Op 1 januari 1970 worden haar effectieven opgeslorpt door de STAF- BATTERIJ, die van dan af “ STAF- en DIENSTENBATTERIJ” (StD Bij) zal heten. Kapt-Cdt Roger BOVEN overhandigt het fanion met de “Pelikaan” aan de korpscommandant; de StD-batterij zal een nieuwe fanion laten aanmaken, waarin de staf en de pelikaan samen verwerkt zijn. Kapt Mathieu SODERMANS wordt de eerste batterijcommandant van de nieuwe formatie.