De Korpsadjudant, Adjudant-majoor Francis De Koninck, mocht ons goed nieuws brengen:

Afgelopen woensdag op 2 September 2020 vond er een ‘kleine’ plechtigheid plaats in de Dungelhoeffkazerne te Lier.

Tijdens deze bijeenkomst werden de banden en de samenwerking tussen het bataljon en de stad Lier opnieuw aangehaald en versterkt.

Als bewijs werd een samenwerkingsakkoord ondertekend tussen de beide partijen.
Ook Modest XII kwam de artillerierangen versterken, hij werd officieel overgedragen aan het Bn, maar mocht zoals afgesproken na plechtigheid terugkeren naar de kinderboerderij ’t Struisvogelnest te Koningshooikt.

Het werd een succes, Modest voelde zich onmiddellijk thuis en liet zich bewonderen langs alle kanten en werd meermaals op de foto gezet. Van koppigheid was er geen sprake.

Ook op RTV Lier was er een uitgebreid interview. Zo kwam er ook een ere-brigadier bij op de lijst nl. mevrouw Marijn Van Mol, die als medewerker protocol een belangrijk schakel is tussen leger en natie.

 

STAD LIER EN BATALJON ARTILLERIE BEVESTIGEN SAMENWERKINGSVERBAND

Tijdens een korte maar stijlvolle plechtigheid werd op het Paradeplein van de voormalige Dungelhoeffkazerne als nieuwe mascotte de jonge bok Modest XII plechtig overhandigd aan Luitenant-Kolonel SBH Quinten Van Kerckhoven van het Bataljon Artillerie uit Brasschaat. Bij dezelfde gelegenheid werd de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en de legeréénheid bevestigd en werd Marijn Van Mol aangesteld als nieuwe ere-brigadier.

Normaliter had de plechtigheid meer ‘ampleur’ gehad, maar het coronavirus besliste er anders over. Sinds 22 juli 1962 neemt de stad Lier het peterschap waar over het 2A., dat enkele jaren geleden opging in het Bataljon Artillerie. De lange traditie van voorbeeldig partnerschap werd onverdroten verdergezet. In het blazoen van het 2A stond de kop van een geitenbok afgebeeld. Sinds 1947 fungeert hij dan ook als mascotte. Tijdens de bataljonsfeesten van 1964 schonk de stad Lier Modest IV als mascotte. Het werd het begin van een lange reeks. Modest XI overleed schielijk op 11 november 2019. Met Modest XII krijgt hij een waardige en viriele opvolger. De bok is nog maar 1 jaar oud, maar heeft al voor een flink nageslacht gezorgd. Hij wordt dan ook goed verzorgd in het Struisvogelnest in Koningshooikt, dat hij slechts voor bijzondere plechtigheden in Brasschaat en Lier verlaat. Het uniform van zijn voorgangers die wel wat breed uitvalt, moet nog aangepast worden. Op het Paradeplein liet hij al meteen zijn sporen na.

Sinds 1974 heeft de militaire overheid al meerdere ere-brigadiers aangesteld, omwille van hun verdiensten op het vlak van de samenwerking. Tot het eminente kransje behoren: Herbert Weigert, burgemeester van de garnizoenstad Lüdenscheid, de Lierse burgemeesters Frans Breugelmans, Raymond Callaerts, Maurice Vanhoutte, Marleen Vanderpoorten en Frank Boogaerts, de schepenen Jan Hendrickx en Lucien Herrijgers en de ambtenaren Bob Theeuws en Ingrid Sillis. Aan dit gezelschap wordt nu ook Marijn Van Mol toegevoegd. Tot besluit werd het onlangs vernieuwde samenwerkingsakkoord uitgewisseld. De invloed van Lier laat zich volgens korpscommandant Quinten Van Kerckhoven in Brasschaat duidelijk gelden. Zo worden er belangrijke beslissingen genomen in de Pallieter- en de Zimmerzaal.

Bron:https://www.lierbelicht.be/content/stad-lier-en-bataljon-artillerie-bevestigen-samenwerkingsverband

LIER / BRASSCHAAT – 

De stad Lier heeft woensdag een bok cadeau gedaan aan het Bataljon Artillerie in Brasschaat. Dat gebeurde op het paradeplein van de vroegere Dungelhoeffkazerne in Lier.

De stad Lier aanvaardde op 22 juli 1962, ter gelegenheid van ‘Lier 750 jaar stad’, het peterschap over het Tweede Bataljon Artillerie. Deze tradities werden door het Bataljon Artillerie, het vroegere 2A, voortgezet op 10 juni 2011. De stad Lier bevestigt nu, ter gelegenheid van de schenking van bok Modest XII aan het Bataljon, de nauwe samenwerking en verbondenheid tussen de peterstad en de eenheid.

Omdat in het blazoen van 2A een kop van een geitenbok afgebeeld stond, nam de eenheid jaren geleden een geitenbok als mascotte. Al in 1947 stapte de eerste bok, genaamd Modest, als mascotte aan het hoofd van het Regiment. Op de bataljonsfeesten van 1964 schonk de stad Lier bok Modest IV aan 2A. Daarna volgden nog vele schenkingen van een bok door de stad.

Bron:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200902_95608953

Lierse geitenbok Modest XII gaat legerdienst vervullen in Brasschaat

Het Lierse stadsbestuur heeft woensdagmiddag een geitenbok cadeau gedaan het Bataljon Artillerie van Brasschaat, waarvan Lier peterstad is. Modest XII heet de bok en hij is de opvolger van Modest XI. Deze laatste kwam enkele maanden geleden te overlijden.

Al sinds 1962 onderhoudt Lier nauwe banden met het (Tweede) Bataljon Artillerie. Omdat in het vroegere blazoen van deze legereenheid een geitenbok stond afgebeeld, heeft men sinds 1947 ook een echte bok als mascotte. Het is ondertussen een traditie dat de stad Lier een nieuwe bok schenkt telkens het vorige exemplaar afzwaait of komt te gaan.

“Modest XI is een tijdje geleden gestorven”, vertelt Liers burgemeester Frank Boogaerts (N-VA). “Met Modest XII staat er nu een opvolger klaar. Net als zijn voorganger komt Modest XII van kinderboerderij ’t Struisvogelnest. Daar zal hij ook blijven. Enkel bij plechtige gelegenheden zal hij opdraven met het Bataljon Artillerie. Met deze schenking willen wij onze verbondenheid en samenwerking met het bataljon bevestigen.”

Bron:https://www.hln.be/in-de-buurt/lier/lierse-geitenbok-modest-xii-gaat-legerdienst-vervullen-in-brasschaat~a59e6acb/

Lier schenkt bok aan Bataljon Artillerie van het leger

Een bijzondere gast vanmiddag op het paradeplein aan het stadskantoor van Lier. Enkele militairen kwamen daar een bok in ontvangst nemen. Het dier is de mascotte van een bataljon uit Brasschaat, waar Lier het peterschap over heeft. Het is al de 12de keer dat het stadsbestuur een bok overhandigt aan de militairen. En voor wie zich zorgen maakt dat het beest mee op missie moet met de soldaten: niks is minder waar.

Bron:https://www.rtv.be/artikels/lier-schenkt-bok-aan-bataljon-artillerie-van-het-leger-a87413