EEN ERG DRUK JAAR!

Is het voorbije jaar 1986 een relatief rustig jaar geweest wat het aantal oefeningen betreft ( er waren immers andere “verplaatsingen” te regelen …) dan zal 1987 bekend worden als het jaar waarin het bataljon of een deel ervan van de ene oefening naar de andere rolt.

Van 16 maart tot 3 april 1987 gaat in het kamp van ELSENBORN een eerste schietperiode voor het bataljon door. Deze kampperiode wordt afgesloten met de bataljonstest “ FIGHTING GOAT”, waarin 2A glansrijk slaagt.

Nauwelijks een week later zijn er opnieuw artilleristen van 2A in de Eifelstreek voor de TACONEX – oefening ” EASTER EGG” van de 1ste PANTSERINFANTERIEBRIGADE in het kamp van VOGELSANG

En op 27 april 1987 houdt een alarmoefening “ ACTIVE EDGE ” iedereen uit bed!

Van 18 tot 22 mei 1987 zit 2A in de streek van HOFGEISMAR voor de FTX  van de artillerie “ HELL FIRE ”  en in de laatste helft van juni ( 23 en 24 juni 1987 ) trekt een deel van het bataljon naar MUNSTER voor de CPX- oefening “ BABYLONIAN STRIKE ” van de 4de (NL) DIVISIE. Deze oefening is de voorbereiding van de FTX “ CERTAIN STRIKE” die doorgaat van 11 tot 24 september 1987 in diezelfde streek.

In de laatste dagen van september 1987 gaan de A- en de B- Batterij nog even een aantal 105 mm – granaten verschieten in het kamp van ELSENBORN en begin oktober  1987 maken de AA – schutters van het bataljon de kust voor LOMBARDSIJDE onveilig.

Van 17 tot 30 oktober 1987 is het bataljon andermaal in de streek van MUNSTER; in het Duitse oefenkamp “ LAGER TRAUEN” ondergaan de A- en de B- Batterij hun batterijtest.

December 1987 begint met een alarmoefening op de eerste dag van de maand; op 15 december 1987 is er een “ NBC- Evaluatietest “ en de dag daarop wordt iedereen verrast door een nieuwe  alarmoefening. Dit maal gaat deze ontruimingsoefening gepaard met een “ ORT – OPERATIONAL READNESS TEST “ door de staf van de 1ste DIVISIE.  Oef!!!

Maar tussen al deze oefeningen en verplaatsingen door, gaat ook het gewone leven in het bataljon zijn gang…

Het Regimentsfeest op 12 juni 1987 is een grootse plechtigheid en gaat door in aanwezigheid van generaal – majoor  GUSBIN, commandant van de 1ste DIVISIE.

’s Anderendaags is het “ OPENDEURDAG”. Deze wordt een ware kazernehappening met talrijke activiteiten. Er zijn ondermeer luchtdopen met helikopter; demonstraties vrije val door de Paraclub van ZWARTBERG;  rondritten met militaire “veterancars” en AS-24; optreden van dansgroepen, muziekkorpsen en artiesten; een statische tentoonstelling van militair materieel en een doorlopende barbecue…

Vanuit VIER startplaatsen wordt de “ JOGGING DER BEIDE KEMPEN” op gang gefloten. Dat zijn LIER; GEEL; LEOPOLDSBURG en HEUSDEN of afstanden van 80, 40, 20, en 10 kilometer. Vanuit de peterstad LIER komen die dag ruim 400 bezoekers; zij reizen met de “ PALLIETEREXPRESS “, een heuse stoomtrein die rijdt tussen LIER en ZOLDER. De laatste kilometers naar de kazerne worden afgelegd met bussen. Het wordt een geslaagde manifestatie, ook al werkt de weermaker erg tegen: het regent bijna de ganse dag.

Het bataljon wordt ook tot tweemaal toe geconfronteerd met de harde realiteit van het leven.  Op 23 juni 1987 wordt  Sdt TV Luc BASTIAENS in VOEREN gegrepen door een trein, terwijl hij   langs de sporen loopt tijdens een dropping. Hij overlijdt aan zijn verwondingen in het Luikse CHARTREUSE – ziekenhuis.  Veertien dagen later komt Sdt TV Rudy TERRIERE om het leven na een ongeval met zijn persoonlijk voertuig in LOMMEL.

Enigszins onverwacht  zal LtKol SBH Joris UYTTERHOEVEN op 2 oktober 1987 het bevel overgeven aan LtKol SBH Hendrik DE PAUW. Bij deze gelegenheid wordt burgemeester Maurits VAN HOUTTE van LIER tot ere – brigadier van 2A benoemd.

Met LtKol SBH UYTTERHOEVEN ziet 2A een korpscommandant vertrekken die zich in de relatief korte tijd van zijn commando (nauwelijks 26 maanden) zeer geliefd heeft gemaakt bij het personeel. Hij heeft vooral de niet geringe taak van de reconversie op nieuw materieel, de verhuis naar België  en de integratie van het personeel op schitterende wijze voltooid.  

LtGen UYTTERHOEVEN, tot hogere functies geroepen, zal de vriend van 2A blijven en het bataljon nog dikwijls ontmoeten bij allerlei gelegenheden. Hij zal zich en vooral 2A bij herhaling gelukkig prijzen dat de verhuis in 1986 kon doorgaan in alle rust, waarbij ook het voortbestaan van het bataljon verzekerd werd, geheel anders dan het traditierijke eenheden zal vergaan  bij de operatie REFORBEL. – NVDR

Het BARBARAFEEST op 4 december 1987 heeft een speciaal tintje: het bataljon neemt er afscheid van adjudant Leopold BOUCKAERT, die 35 jaar onafgebroken bij 2A dienst heeft gedaan en al die tijd de zorg heeft gedragen voor de zware bewapening.

Verschillende groepen bezoeken in dit jaar het kwartier of verblijven er voor een vakantiekamp. Ook militaire detachementen maken gretig gebruik  van de gastvrijheid van 2A. Hiervoor wordt zelfs een volledige blok, blok B3, ingericht als transitverblijf. Van 10 maart tot einde april 1987 verblijven er meerdere detachementen van de RIJKSWACHT, die worden ingezet voor de ordehandhaving bij de stakingen aan de, met sluiting bedreigde, Kempische steenkolenmijnen.

13 juni 1987 Helchteren Opendeurdag
13 juni 1987 Helchteren Opendeurdag
4 december 1987 – Afscheid Adj. L Bouckaert
4 december 1987 – Afscheid Adj. L Bouckaert