Op 1 februari 1957 neemt 2A de  OT aan voor een artilleriebataljon met getrokken houwitsers 105mm. Het bataljon behoudt nog slechts TWEE schootsbatterijen: de DOG en EASY – batterij. Het personeel en materieel van de FOX-batterij gaat over naar 6A.

Op 16 februari 1957 wordt aan de “Freudenbergerstrasse” in SIEGEN de nieuwe cinemazaal “ LEOPOLD” geopend. Gedaan nu met bobijntjes wisselen op de 16-mm projectoren in de kazernes. De militairen kunnen voortaan, zes dagen per week, naar professionele 35-mm films kijken. De eerste film in de nieuwe zaal is overigens een pittige Italiaanse komedie met Gina Lollobrigida in de hoofdrol.

Op die zelfde plaats zullen ook nog een militair zwembad en een familieclub gebouwd worden.

Op 16 maart 1957 hebben de jaarlijkse regimentsfeesten met de nodige luister plaats in het kwartier PEPINSTER te SIEGEN.

De FTX-oefening van de 1ste Infanteriegroepering in VOGELSANG staat onder het teken van de “Engelse sleutel”.  Zoals chauffeurs regelmatig de bouten van hun voertuigen moeten vastdraaien, wil Brigadecommandant Kol TANCRE zijn manschappen wat “bijschroeven” in hun kennis. Op 1 en 2 april 1957 is er daarom een grootscheepse oefening, waaraan alle eenheden van de Brigade, waaronder ook 2A, deelnemen.

Een goede maand later zijn alle eenheden van het 1ste LEGERKORPS verzamelt in het kamp van ELSENBORN. Op 29 mei 1957 bezoekt  ZM Koning BOUDEWIJN er de oefening “ COOPERATIE IV”. Na een briefing, begeeft de vorst zich op het terrein en bezoekt verschillende eenheden. Hij begeeft zich ook naar de stelling van 2A op ALLSCHEIDERBAUM en bezoekt er het centraal schootsbureau. Vervolgens spreekt hij met de bemanning van één der stukken, onder het bevel van de jonge wachtmeester, Ferdinand PINTELON.

ZM de Koning in gesprek met WM Pintelon op 29 mei 1957 te Elsenborn (stelling Allscheiderbaum)
ZM de Koning in gesprek met WM Pintelon op 29 mei 1957 te Elsenborn (stelling Allscheiderbaum)

Op 27 juli 1957 komt, samen met een aantal collega’s, de jonge sectiecommandant, wachtmeester – KROO Louis VRANCKX bij 2A aan.  Hij begint zijn dienst bij 2A als sectiecommandant van het derde stuk in de DOG-batterij. De batterijcommandant is 1Lt DE GOIGNIES en de batterijadjudant is 1WM Louis CUVELIER. Na een rijk gevulde loopbaan, als beroepsonderofficier in talrijke functies, zal hij, ruim 36 jaren later,  het 2A verlaten, op 31 december 1993,  als adjudant-chef op de dienst S4. Vanaf 1980 zal hij zich intensief bezig houden met de “ GESCHIEDENIS VAN 2A” waarvan hij, voor een deel,  zijn levenswerk maakt. – NVDR

De diensttijd is ondertussen van 18 op 15 maanden gebracht. Daardoor ontstaat er een hiaat in de inlijving van de dienstplichtigen en de EASY – batterij zal van oktober 1957 tot januari 1958  geen  miliciens in haar rangen hebben. Om de tekorten aan te vullen zullen, vanaf oktober 1957, geleidelijk aan meer beroepsvrijwilligers uit Belgie naar de BSD worden overgeplaatst.